Chichén Itzá

Hvis du skal reise på ferie til Mexico og vil oppleve mer enn bare de fantastiske strendene i landet, er en utflukt til Chichén Itzá noe du absolutt bør prioritere. Mayabyen på Yucatán-halvøya er på listen over verdens 7 nye underverker som ble offentliggjort i juli 2007, på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder, og her får du innblikk i Mayakulturen som ble kalt en av verdens fremste sivilisasjoner.

Hvis du bor på noen av feriestedene på Yucatán-halvøya som Playa del Carmen, Tulum eller Cancún, arrangerer de fleste reiseselskapene dagsutflukter til Chichén Itzá. Det eneste minuset med utflukten er at det er en bussreise på omlag 4 timer hver vei, men bussene har aircondition som forhåpentligvis fungerer, så bussturen blir ikke så slitsom. Det pleier også å være flere stopp underveis så dere kan strekke litt på bena.

Mayakultureni Mexico hadde sin blomstringstid mellom 600 og 900 år etter kr, og den av mayabyene som er best bevart i dag er Chichén Itzá. Her kan du oppleve den berømte pyramiden El Castillo som er hele 24 meter høy, flere templer og et astronomisk observatorium, for Mayaindianerene var dyktige i blant annet astronomi. Den etterhvert så berømte Maya kalenderen som slutter 21. desember 2012 har skapt mange diskusjoner spesielt blant dommedagsprofeter.

Det er en helt spesiell opplevelse å gå rundt på et slikt historisk sted. De fleste guidene som tar deg med rundt snakker engelsk, tysk eller spansk og forteller masse om livet til Mafolket som bodde her for hundrevis av år siden. Blir det nok guiding er det bare å vandre litt selv rundt på området, mens du fyller opp kameraet med flotte bilder. Reiser du med Star Tour finnes det også guider som prater norsk, svensk eller dansk og utflukten koster i underkant av 500 kroner per person. God ferie til Mexico og Chichén Itzá.